مطالب آموزشی
سوالات متداول درباره قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
12 – قوانین مرتبط با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان :
12-1 – مودیانی که کلیه تکالیف قانونی خود را انجام میدهند ، آیا الزامی به ارسال اطلاعات معاملات فصلی موضوع ماده169دارند ؟
وفق مقررات ماده (7) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ،صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مودیان به منزله ثبت آنها در
سامانه فهرست معامالت موضوع ماده(169)قانون مالیاتهای مستقیم است وفروشنده و خریدار تکلیف اضافی در این مورد نخواهند داشت.
12-2 – تکلیف پیش پرداختهای خریدکالا در صدور صورتحساب الکترونیکی چیست ؟
در صورتحساب الکترونیکی نوع اول ، مبالغ پیشپرداخت به عنوان مبلغ نقدی در صورتحساب الکترونیکی ثبت میشود .
12-3 – آیا در مورد فروشهای کالا/خدمت معاف از مالیات برارزش افزوده صورتحساب الکترونیکی صادر می گردد ؟
بله. میبایست برای هرگونه فروش کالا و یا ارائه خدمت ، اعم از مشمول یا معاف ، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان صورت گیرد .
12-4 – اگر پایانه فروشگاهی مودی به هر دلیلی با مشکل مواجه شود و امکان صدور صورتحساب الکترونیکی وجود نداشته باشد ، چه روش جایگزینی وجود دارد ؟
مودی میبایست مراتب را تا پایان روز اداری بعد ،از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا به هر طریق دیگری که سازمان امور مالیاتی کشور اعلائم نماید حسب مورد به سازمان مذکور یا شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی اعلام نموده و تا زمان امکان پذیر شدن صدور
صورتحساب الکترونیکی ، مطابق دستورالعمل موضوع ماده (12)قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، نسبت به ثبت و ارسال صورت حسابهای صادره به سازمان اقدام نماید .
12-5 – در صورت عبور فروش مودی از نصاب مقرر ماده14مکرر قانون، تکلیف چیست ؟
در صورتی که فروش هر مودی طی سال از نصاب مقرر در ماده(14)مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و تبصره 1 آن عبور نماید از ابتدای دومین دوره بعداز اتمام دوره عبور فروش سالانه از نصاب مقرر ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول یا دوم حسب مورد
میباشند . به طور مثال چنانچه فروش مودی تا پایان پاییز سال1402به180میلیارد ریال برسد ؛ از ابتدای فروردین ماه سال1403مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یادوم میباشند و چنانچه به همین ترتیب فروش مودی تا پایان اسفند ماه1402از نصاب فوق عبور نماید از ابتدای تیر ماه سال1403مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یادوم حسب مورد خواهد بود . بدیهی است باتوجه به نصابهای مندرج در تبصره(1)ماده(14)مکرر فوق ، محاسبات هر سال بر اساس نصاب مربوط به آن سال انجام خواهد شد . عدم صدور صورتحساب الکترونیکی توسط اشخاص به شرح فوق ، مشمول جرائم و ضمانت اجرایی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان خواهد بود .
12-6 – در صورت ارسال و ثبت صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده و رد آن توسط خریدار ، آثار مالیاتی مترتب بر اینگونه صورتحسابها چگونه است ؟
در صورتی که فروشنده صورتحساب الکترونیکی را دربازه زمانی قانونی و مطابق قواعد صدور صورتحساب الکترونیکی صادر نماید، لیکن خریدار صورتحساب الکترونیکی را رد نماید ، مادامی که فروشنده نسبت به ابطال صورتحساب الکترونیکی اقدام ننماید ، از لحاظ سیستمی به عنوان فروش تلقی میشود . لازم به ذکر است که از این بابت فروشنده مشمول جرایم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی نمیگردد و همچنین به خریدار هم اعتباری تعلق نخواهد گرفت .
12-7 – نحوه اجرای دستورالعمل استرداددرسامانه مودیان به چه شکل است ؟
مودی از طریق مراجعه به سامانه مودیان دربخش کارپوشه،درخواست استرداد خود را ثبت مینماید .
12-8 – آثار مالیاتی مترتب بر صورت حسابهایی که در دوره های بعدی اصلاح میشوند ، چگونه است ؟
درصورت (اصلاح ، ابطال/برگشت از فروش ) صورتحساب الکترونیکی در دوره های آتی ، آثار مالیاتی آن در دوره صدور صورتحساب ارجاعی لحاظ میگردد .
12-9 – قانون تسهیل تکالیف مودیان ، چه مزایایی برای مودیان فراهم کرده است ؟
✓معاف کردن مودیان از صدورصورت حساب الکترونیکی به سامانه مودیا ن ؛ در صورتی که میزان فروش سالانه آنها کمتر ازحد نصاب تعیین شده در ماده14مکرر قانون باشد .
✓قابل قبول بودن صورتحساب هایی که تا پایان سال1403در سامانه مؤدیان صادر نشده است به استثناء مشمولین ماده14مکرر قانون .
✓امکان بخشودگی تا صد درصد (100) جرائم موضوع ماده (22) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان تا پایان سال 1403
✓ ثبت نام عضویت کلیه مودیان در سامانه مؤدیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی توسط سازمان
✓افزایش حد مجاز ماده (6) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از سه برابر به پنج برابر
✓درحکم صورتحساب الکترونیکی بودن رسید دستگاههای کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی ( کلیه مودیانی که عرضه کالا و خدمت واحد دارند و یا عرضه آن ها مشمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان دارند)
12-10- تکلیف خرید از مودیانی که مطابق قانون تسهیل الزامی به صدور صورتحساب الکترونیکی ندارند چیست ؟
در صورت خرید سایر مؤدیان از مؤدیانی که مطابق قانون تسهیل ، از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف هستند ؛ خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمیباشد و به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود . همچنین مصرف کنندگان نهائی که ازمؤدیان مذکورخرید کنند ، مشمول حکم ماده (81) این قانون نمیشوند .
12-11 – در خصوص جرایم موضوع ماده (22) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، چنانچه عدم انجام تکالیف خارج از اختیار مودی باشد تکلیف چیست ؟
چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون ، خارج از اختیار مودی باشد ، سازمان مکلف است جرائم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد .
12-12 – نحوه ی صدور صورتحساب الکترونیکی داخل درزنجیره تولید و توزیع فرآورده های نفتی ومشتقات نفتی چگونه است ؟
با توجه به تصویب و ابلاغ”قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بر اساس تبصره 3 ماده 6 قانون موصوف ،کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (29) قانون”برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران”و ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمان های وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطلاعات مربوط به
جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانه های دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه
ثبت الکترونیکی معاملات نفتی (ثامن) “موضوع قانون”مبارزه باقاچاق کالا و ارز”میباشند ، موظفندبارعایت الزامات صدورصورت حساب الکترونیکی موضوع این قانون ، اطلاعات مذکوررابه ترتیبی که سازمان مقررمیکند ، به سامانه مؤدیان منتقل کنند و دراینصورت مودیان تکلیفی درخصوص ثبت مجدداطلاعات یا صدورمجدد صورتحساب الکترونیکی معاملات مذکورندارند .
12-13 – نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده (7) قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال 1403به چه میزان است ؟
به موجب قانون بودجه سال1403کل کشور نرخ مالیات برارزش افزوده موضوع ماده (7) قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال 1403 به میزان یک واحد
درصد (از9%به10%) افزایش یافته است . بنابراین مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده در موارد عرضه کالا و خدمات مشمول (به استثنای کالاهای خاص موضوع ماده (26) قانون مالیات بر ارزش افزوده که دارای نرخ های جداگانه می باشند )مکلف اند از ابتدای سال 1403 و در زمان صدور
صورتحساب مالیات و عوارض ارزش افزوده کالا و خدمات مشمول را به نرخ ده (10) درصد در صورتحساب درج و از خریدار دریافت نمایند .لازم به ذکر است که افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده شناسه کالا/خدمات اعمال و در سایت .stuffid.tax.gov.irبارگذاری گردیده است .
نکته : نرخ مالیات بر ارزش افزوده متناسب باتاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی است و برای سال 1402(9درصد) و برای سال1403(10درصد) میباشد .
12-14 – در صورتی که صورتحساب الکترونیکی اصلی (مرجع) در سال1402با نرخ9درصد صادر و به سامانه مودیان ارسال شده باشد ؛ نرخ مالیات بر ارزش افزوده صورتحسابهای ارجاعی اینگونه صورتحسابها که در سال1403صادر میگردند ، چند درصد است ؟
مالک برای تعیین نرخ مالیات بر ارزش افزوده تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی اصلی (مرجع) است و در خصوص صورتحساب های ارجاعی صادره در دوره های بعد ، نرخ مالیات بر ارزش افزوده متناسب با تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی (مرجع) لحاظ میگردد . برای مثال چنانچه صورتحساب اصلی (مرجع) در سال1402با نرخ (9درصد) صادر گردیده و صورتحساب ارجاعی در سال1403باشد ؛ نرخ مالیات بر ارزش افزوده (9درصد) محاسبه میگردد .
12-15 – تاریخ تعلق مالیات واردات کالا از گمرک در سامانه مودیان چگونه تعیین میشود ؟
مطابق تبصره2ماده (5) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است امکان انتقال الکترونیکی و برخط اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده پرداخت شده توسط واردکنندگان را به سامانه مودیان از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات فراهم کند .مبنای تعلق دوره ی مالیات بر ارزش افزوده مودیان ، تاریخ پرداخت مالیات و عوارض اعلام شده توسط گمرک در دوره ی مربوطه میباشد .
13 – اسناد و دستورالعملها :
13-1 – اسناد مربوط به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی و نحوه اتصال به سامانه مودیان از چه طریق قابل دسترس است ؟
تمامی اسناد درخصوص قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان دردرگاه سازمان امورمالیاتی کشوربه نشانیintamedia.irبخش پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان ،گزینه آیین نامه ها و دستورالعمل ها ونرم افزارهای مرتبط ، قابل بهره برداری میباشد . مودیان محترم مالیاتی پس از مطالعه اسناد مربوطه در صورت ابهام میتوانند ، با شماره1526تماس حاصل نمایند .
14 – اظهارنامه پیش فرض مالیات بر ارزش افزوده (ماده3قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان) :
14-1 – تکلیف صورتحسابهای الکترونیکی که در سامانه مودیان ثبت نشده است چیست ؟
در اجرای ماده (3) قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مبنبر اینکه”تا پایان سال1403صورتحساب هایی که در سامانه مودیان صادر نشده است ، قابل قبول می باشد .” لیکن با توجه به اینکه تکلیف صدور صورتحساب الکترونیکی با فروشنده میباشد ؛ در این خصوص مطابق قانون فروشنده مشمول جرائم تعیین شده میشود وسازمان امور مالیاتی کشور مکلف استتا پایان سال1403با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه مودیان در پایان هر دوره ، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مودیان اقدام کند .
14-2 – آیا اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده پیش فرض توسط سازمان تهیه میشود ؟
بله . سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس صورتحساب های صادره در سامانه مودیان نسبت به تهیه اظهارنامه دوره مالیاتی مربوطه اقدام و اظهارنامه مزبور را ازطریق کارپوشه در دسترس مودیان محترم قرارخواهد داد .
14-3 – تکلیف مودی در خصوص اظهارنامه پیش فرض تهیه شده توسط سازمان چیست ؟
مودی یک ماه پس از پایان هر دوره فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروش هایی که صورت حساب های آنها در سامانه مودیان صادر نشده است
اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مودیان به سازمان مسترد نماید صورت حساب های الکترونیکی با رعایت ماده 9 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمیباشد .
14-4 – مهلت زمانی مودی برای ویرایش ، تکمیل و استرداد اظهارنامه پیش فرض چه قدر است ؟
نکته حایزاهمیت این است که مودیان میبایست نسبت به ثبت و ارسال تمامی صورتحسابهای الکترونیکی خود در سامانه مودیان اقدام نمایند و در خصوص صورتحسابهای الکترونیکی خرید نیز واکنش نشان دهند . سپس این اطلاعات به صورت سیستمی به اظهارنامه مودی منتقل میشود .
مطابق ماده (3) قانون تسهیل تکالیف مودیان ،یک ماه پس از پایان هر دوره مودیان فرصت دارند تا با ثبت خریدها و فروش هایی که صورتحساب های آ نها در سامانه مؤدیان صادر نشده است ، اظهارنامه تهیه شده توسط سازمان را تکمیل و ازطریق سامانه مؤدیان به سازمان مستردو نسبت به پرداخت مالیات و عوارض متعلق اقدام نمایند .
14-5 – کدام یک از مودیان ملزم به تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده پیش فرض از طرف سازمان هستند ؟
اظهارنامه پیش فرض برای کلیه مودیان فراخوان شده مالیات ارزش افزوده خواهدبود .لذا اگر فردی مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده است ؛اما نسبت به تکمیل اطلاعات خود درسامانه ثبت نام سازمان امور مالیاتی کشور اقدامی نکرده است می بایست ظرف مهلت مقرر نسبت به تکمیل آن اقدام نماید .
6 – 14 – آیااشخاصی که مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده نشدند ؛اما براساس قانون ملزم به صدور صورت حساب الکترونیکی هستند ، تکلیفی بابت تکمیل اظهارنامه پیش فرض مالیات برارزش افزوده دارند ؟
اشخاصی که مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده نشده اند ؛الزامی به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به ماده (3)قانون تسهیل تکالیف مودیان ندارند .
7 – 14 – مودیان جهت تکمیل اظهارنامه مالیات برارزش افزوده میبایست چه اقداماتی انجام دهند ؟
کلیه اشخاص فراخوان مالیات بر ارزش افزوده ، چه ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی باشند و چه نباشند ، مکلف هستند تا پایان فروردین ماه 1403، از طریق کارپوشه اختصاصی خودشان مراجعه کنند و اظهارنامه های خود را اصلاح ، تکمیل ومستردنمایند . سازمان امور مالیاتی برای همه مودیان کارپوشه تخصیص داده است . در صفحه اول کارپوشه هر مودی این امکان وجود دارد تا مودیان بتوانند وارد جداول اظهارنامه شوند .
لازم به ذکر است که مودیان پیش از تسلیم اظهارنامه حتما ً وارد کارپوشه خود شوند و مطمئن شوند که کلیه صورتحسابهای فروش آنها در کارپوشه قرار گرفته است . از طرف دیگر ، میبایست نسبت به تمام صورتحساب های فروشی که سایر مودیان صادر کردند و در قالب خرید برای آنها ثبت شده است ، واکنش نشان دهند . به این ترتیب اطلاعات صورتحسابها به صورت سیستمی دراظهارنامه درج میشود .
8 – 14 – چرا فروشنده و خریدار میبایست نسبت به ثبت و یا تایید صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان تسریع نماید ؟
برای فروشنده : در حال حاضربا توجه به مهلت12روزه صدور تاثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مؤدیان ، هر چه ثبت صورتحساب در سامانه دیرترصورت گیرد ؛زمان برای تأییدو در نتیجه بهره گیری از اعتبار خریدارکمتر خواهد بود .لذا ترغیب فروشنده جهت تسریع درثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان پس از صدور صورتحساب الکترونیکی، امری ضروری است .
برای خریدار : تأیید صورتحساب های درج شده در کارپوشه خریدار ، باعث میشود تا اعتبار این صورتحساب های الکترونیکی برای خریداربا رعایت ماده(9) قانون پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان ، مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نباشد . بدیهی است،صورتحساب های خارج از سامانه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت .
9- 14 – مزایا و مواهب ثبت و ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان چیست ؟
✓صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان ، با رعایت ماده(9)قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان ،مورد قبول بوده و قابل رسیدگی نمیباشند . بدیهی است صورتحسابهای خارج از سامانه ، موردرسیدگی قرار خواهد گرفت .
✓فروشنده پس از ثبت صورتحسابهای فروش ، با اطمینان بیشتری میتواند نسبت به تکمیل اطلاعات خارج از سامانه خود اقدام و اظهارنامه تکمیل شده را مسترد نماید ، لذا تسریع در ثبت صورتحساب های الکترونیکی در سامانه مودیان، امری ضروری است .
✓با توجه به فرصت12روزه فوق الذکرو نیز مهلت30روزه خریدار برای واکنش به صورتحساب ، اگر صورتحساب فروش صادره توسط فروشنده بصورت نسیه یا نقد/نسیه باشد و خریدار صورتحساب را تأیید نکند ، فروش نقدی محسوب میشود. در صورت عدم تأیید صورتحساب در مهلت مقرر، فروشنده نه تنها به اندازه کل مبلغ صورتحساب، مشمول مالیات و عوارض فروش در دوره صدور صورتحساب خواهد شد بلکه به همین اندازه، از حد مجاز موضوع ماده(6)دوره جاری وی کسر خواهد شد . لذا ضروری است نسبت به ترغیب خریداران در خصوص تائید سریعتر صورتحساب های فروش نسیه و نقد/نسیه اقدام شود ضمنادر صورتیکه فروشنده در نقش حق العمل کار مبادرت به صدور صورتحساب فروش نماید ، تا زمانیکه ثبت در سامانه مودیان را به تاخیر انداخته و آمر نیز صورتحساب را تایید ننماید، فروش انجام شده به عنوان فروش حق العمکار محاسبه گردیده و موجب کسر از حد مجاز حق العمل کار میشود ، لذا ضروری است در ثبت صورتحسابهای فروش حق العمل کاری و ترغیب آمران برای واکنش سریعتر به آنها اقدام شود .
شرکت همیار محاسب پارسه آماده ارائه خدمات و پاسخگوی هر گونه سوال درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی می باشد .
راههایی ارتباطی
تلگرام ، ایتا ، .واتساپ 09108295603
تلفن : 38421258 – 0513