مطالب آموزشی
قسمت دوم
سوالات متداول از قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
7 – روشهای ارسال صورتحساب الکترونیکی :
7-1) چند روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی وجود دارد ؟
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به صورت مستقیم توسط مودی ؛
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد-با کلید مودی ؛
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد-با کلید شرکت معتمد ؛
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی.
7-2) روش ارسال اطلا عات صورتحساب الکترونیکی توسط مودی چگونه است ؟
این روش ، ویژه مودیانی است که ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان به صورت مستقیم و توسط مودی صورت میپذیرد . در این روش مسئولیت ارسال با شخص مودی است .
7-3) روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلیدمودی چگونه است ؟
در این روش ، مودی نسبتا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام مینماید . مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مودی و مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی میباشد .
7-4) روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید شرکت معتمد چگونه است ؟
در این روش شرکت معتمد اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مودی رادریافت و با استفاده از کلید خصوصی وزیرساخت های خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مینماید . مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود .
7-5) روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی چگونه است ؟
در این روش ، میبایست مودی در کارپوشه خود ارسال اطلاعات به سامانه مودیان توسط سامانه های دولتی را انتخاب نماید . در این صورت ، امکان ارسال اطلاعات از سامانه های دولتی امکانپذیر خواهد شد .
7-6) نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی چگونه است ؟
مطابق با قانون تسهیل تکالیف مودیان ، کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده (29) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسالمی ایران مصوب14/12/1395و ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمان های وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطلاعات مربوط به جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانه های دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی (ثامن) موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 / 10 /3 با اصلاحات الحاقات بعدی می باشند . موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطلاعات مذکور را به ترتیبی که
سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند .
در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطلاعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معاملات مذکور ندارند . ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های جامع تجارت ، تدارکات دولت و ثامن ، در صورت انتخاب و اعلام مودی و مطابق با قواعد و اسناد مرتبط در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir در بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان گزینه آیین نامه ها و دستورالعمل ها و امکان
پذیر می باشد .
8 – شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی :
8-1) منظور از شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چیست ؟
اشخاص حقوقی دارای پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی سازمان ، نسبت به ارائه مشاوره و آموزش های لازم به مودیان
نصب و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیرحاکمیتی (به تشخیص سازمان) با سازمان همکاری می کنند .
2-8) انواع شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چیست ؟
نوع اول : مجوز فعالیتهای مرتبط با حوزه صدور ، جمع آوری ، نگهداری و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی کشورو نظارت برعملکردمودیان در این حوزه میباشد . شرکتهای دارنده این مجوز قادربه ارائه خدمات نامبرده به خود نیز میباشند ؛
نوع دوم : مجوز فعالیتهای مرتبط با حوزه آموزش به مودیان مالیاتی و احراز تسلط آنها به حقوق وتکالیف خوددرارتباط باقانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و سایر قوانین مالیاتی مرتبط با مودی میباشد .
نوع سوم : مجوز فعالیتهای مرتبط با حوزه خدمات مشاوره و حسابداری مالیاتی مانند مشاوره فنی و غیرمالیاتی ، مشاوره مالیاتی ، کمک به تنظیم اظهارنامه های مالیاتی ، تهیه و نگهداری دفاتر و سایر موارد غیرحاکمیتی به تشخیص سازمان امور مالیاتی کشوردر این حوزه میباشد .
8-3) در صورت تمایل به استفاده از شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات و عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط شرکتهای مذکور تکلیف چیست ؟
در صورت عدم تمایل به ارسال مستقیم ، شرایط لازم برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی صادره از طریق شرکتهای معتمد فراهم شده است . عملکرد شرکتهای معتمد تحت نظارت مرکز تنظیم مقررات میباشد و درصورت عدم همکاری شرکتهای معتمد اقدامات الزم انجام میپذیرد
8-4) نرخ تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چگونه تعیین میگردد و نحوه پرداخت آن چگونه است ؟
شورای اقتصادنرخ تعرفه شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی را تعیین مینمایدکه مطابق با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
و قانون تسهیل ؛ سازمان موظف است تعرفه خدمات شرکتهای معتمد درخصوص صدور صورتحسابهای الکترونیکی را مطابق تعرفه تعیین شده توسط شورای اقتصاد از محل وصولی های جاری مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کند . بدین منظور حساب مخصوصی در خزانه داری کل کشور برای این امر ایجاد میشود و اعتبار لازم برای اجرای مفاد این امر به طور سالانه در قوانین بودجه سنواتی پیش بینی شده و صددرصدآن تخصیص مییابد . حکم این تبصره در خصوص تعرفه صدور صورت حساب الکترونیکی اشخاص از قبیل دفاتر ثبت اسناد رسمی و مراکز تعویض پلاک که موظفند به موجب این قانون اطلاعاتی غیر از اطلاعات خرید و فروش خودرا در اختیار سازمان قرار دهند نیز جاری است .
8-5) فهرست شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی و نوع خدمات آنهاچیست ؟
برای مشاهده فهرست شرکتهای معتمددارای مجوز ، به همراه نشانی و شماره تماس و نوع خدمات قابل ارائه ، میتوان با مراجعه به درگاه سازمان
امور مالیاتی کشور به نشانی :intamedia.irدر بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، گزینه”شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی”قسمت”فهرست شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی دریافت نمایید .
9 – صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی :
9-1) برای صدور وثبت صورتحساب الکترونیکی چه اقداماتی بایدانجام شود ؟
ثبت نام در نظام مالیاتی به نشانیregister.tax.gov.ir ؛
ثبت نام ( اشخاص حقیقی فاقد ثبت نام ) از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امورمالیاتی کشوربه نشانی my.tax.gov.ir
اخذ گواهی الکترونیکی مناسب از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال که فهرست و مشخصات آنها در سایت مرکز دولتی صدور گواهی
الکترونیکی ریشه به نشانیrca.gov.irقابل مشاهده است .
دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی :
ورود به کارپوشه اختصاصی از طریق نشانیtp.tax.gov.irیا نشانیmy.tax.gov.ir؛
انتخاب پرونده مالیاتی ،
انتخاب بخش عضویت تکمیل اطلاعات و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی در کارپوشه استفاده از پایانه فروشگاهی مطابق استانداردهای
اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور بارگذاری شده در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور
صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی ؛
ثبت صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان .
سند ویژگیها و مشخصات فنی پایانه های فروشگاهی – حافظه مالیاتی و پیوستهای آن در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir در بخش پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان، گزینه آیین نامه ها و دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهره برداری میباشد .
9-2) فرجه زمانی برای صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان چه قدر است ؟
مطابق اطلاعیه سازمان ، از تاریخ15/08/1403حداکثر فاصله زمانی تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی تا تاریخ ارسال و ثبت آن در سامانه مودیان12روز میباشد .
9-3) آیا امکان ارسال صورت حسابهای الکترونیکی به صورت کلی و یکجا وجود دارد؟
بله.
✓ارسال صورت حسابهای الکترونیکی بدون گواهی امضاء در قالب بسته های حداکثر100تایی امکانپذیر است .
✓ارسال صورت حسابهای الکترونیکی با گواهی امضاء در قالب بسته های حداکثر1000تایی امکانپذیر است .
9-4) قاعده محاسبه اقلام اعشاری صورتحساب الکترونیکی به چه صورت است ؟
تمامی مقادیرریالی به جز فیلد مبلغ واحد میبایست ، با احتساب 0 رقم اعشار ( روش قطع کردن ) و نیز تمامی مقادیر ارزی با احتساب 4 رقم اعشار
( روش قطع کردن ) ؛ مطابق با سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی محاسبه و در صورتحساب درج گردد .
9-5) درخصوص واردات کالا ، صدورصورت حساب الکترونیکی توسط چه کسی و چگونه انجام میشود ؟
اطلاعات مربوط به واردات کالا ، از طریق درگاه گمرک جمهوری اسلامی ایران به سامانه مودیان ارسال و در کارپوشه بخش واردات مربوط به واردکننده درج میگردد .
9-6) طریقه اعتبارسنجی ( اطلاعات طرف دوم ) در صورتحساب الکترونیکی نوع دوم چگونه است ؟
درصورت حساب الکترونیکی نوع دوم ، اطلاعات خریدار از فیلدهای اختیاری میباشد ؛ لذا الزامی به ثبت آن وجود ندارد لیکن در صورت ثبت آن در
سامانه مودیان می بایست قواعد فیلدها از لحاظ اعتبار دادهای و الگوریتمی مطابق با سند”دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی”رعایت گردد و در صورت نامعتبر بودن اعتباردادهای ، منجربه ردصورتحساب الکترونیکی میگردد .
10 – سوالات فنی صورتحساب الکترونیکی :
10-1) مدت زمان اعتبار توکن ایجاد شده در پایانه فروشگاهی ( ارسال صورتحساب بدون گواهی امضاء ) چند ساعت است ؟
4ساعت از زمان دریافت توکن .
10-2) نحوه رمزگذاری صورتحساب الکترونیکی به چه صورت است ؟
تولید کلید متقارن وIVتوسط پایانه فروشگاهی ؛
رمزگذاری صورتحساب الکترونیکی با کلید متقارن وIVتولید شده ؛
رمزگذاری کلید متقارن مورد استفاده با کلید عمومی سازمان امور مالیاتی کشور.
جزییات آن در سند”دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان”در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانیintamedia.irدر بخش پایانههای فروشگاهی وسامانه مودیان، گزینه آیین نامه ها و دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهرهبرداری میباشد.
هرگونه تغییر در روش رمزگذاری، در سند فوق الذکر درج خواهد شد، لذا ضروری است از آخرین نسخه سند برای رمزگذاری صورتحساب الکترونیکی استفاده شود.
10-3) نحوه دسترسی به کلید عمومی سازمان به چه صورت است ؟
با فراخوانی متدGetServerInformationکلید عمومی و شناسه کلید عمومی سازمان در اختیار ارسال کننده صورتحساب الکترونیکی قرار میگیرد. جزییات آن در سند”دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان”دردرگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانیintamedia.irدر بخش پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان،گزینه آیین نامه های ودستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهره برداری میباشد.
10-4 ) درصورت انتخاب و صدور ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد سامانه های دولتی با کلید شرکت معتمد سامانه های دولتی ثبت کلید عمومی چگونه است ؟
در فرآینددریافت شناسه یکتا، در صورتی که مؤدی نوع ارسال صورتحساب الکترونیکی خود را”توسط شرکت معتمد /سامانه های دولتی با کلید
شرکت معتمد/سامانه های دولتی”انتخاب نماید، نیازی به ثبت کلید عمومی توسط مودی نیست .
10-5) دریافت پیام خطای «مقدار فیلد مبلغ پرداختی نقدی از لحاظ قواعد محاسباتی و منطقی معتبر نمی باشد و صورتحساب معتبر نیست» به چه معنی است و مقدار مبلغ پرداختی نقدی چگونه محاسبه می شود ؟
به معنی این است که فیلد مبلغ پرداختی نقدی (فیلدcap) اشتباه محاسبه شده است. معمولا دلیل اصلی این اشتباه کم نکردن مقادیر مالیات
از مجموع صورتحساب میباشد.
insp: مبلغ نسیه
tvam: مجموع مالیات بر ارزش افزوده
todam: مجموع سایر مالیات، عوارض و وجوه قانونی
tbill: مجموع صورتحساب
cap = tbill – todam – tvam – insp
10-6) دریافت پیام خطای «مقدار فیلد مبلغ نسیها ز لحاظ قواعد محاسباتی و منطقی معتبر نمی باشد و صورتحساب معتبر نیست به چه معنی
است و مقدار مبلغ نسیه چگونه محاسبه می شود؟
به معنی این است که فیلد مبلغ نسیه (فیلدinsp) اشتباه محاسبه شده است. معمولا دلیل اصلی اینا شتباه کم نکردن مقادیر مالیات از مجموع
صورتحساب میباشد.
cap: مبلغ پرداختی نقدی
tvam: مجموع مالیات بر ارزش افزوده
todam: مجموع سایر مالیات، عوارض و وجوه قانونی
tbill: مجموع صورتحساب
insp = tbill – todam – tvam – cap
10-7) دریافت پیام خطای « مقدار فیلد شماره منحصر به فرد مالیاتی منطبق با اطلاعات سامانه نمیب اشد و صورتحساب معتبر نیست » به چه معنی است ؟
به این معنی است که در تولید فیلدشماره منحصربه فردمالیاتی (فیلدtaxid) اشتباه صورت گرفته است . این فیلد شناسه ای22کاراکتری است که از4بخش شناسه یکتای حافظه مالیاتی ، تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی ، سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی ، و رقم کنترلی به ترتیب با طول ثابت6،5،10و1رقم تشکیل شده است . معمولا دلیل وقوع این پیام خطا عدم همخوانی تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی با فیلد تاریخ وزمان صدورصورتحساب (فیلدindatim) ، و یا تکراری بودن سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی می باشد .
جزییات آن در اسناد”قالب شناسه یکتا حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی”و”دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی”در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانیintamedia.irدر بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، گزینه آیین نامه ها و دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهره برداری میباشد .
10-8) دریافت پیام خطای«امضای صورتحساب الکترونیکی صحیح نمیباشد» به چه معنی است ؟
این خطا در دوحالت زیر امکان دارد رخ دهد:
کلید خصوصی استفاده شده برای تولید امضاء دیجیتال روی صورتحساب الکترونیکی ، با کلید عمومی بارگذاری شده در کارپوشه مطابقت نداشته
باشد .
برای صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان ، از الگوریتم ها و پارامترهای مناسب مطابق سند دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان”که در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedida.ir در خش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، گزینه آیین نامه ها ودستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط بارگذاری شده استفاده نشده باشد .
9-10) هنگام استعلام وضعیت صورتحساب الکترونیکی ، حداکثرکدهای ( هشدار/خطا ) قابل مشاهده چه تعداد است ؟
درهنگام استعلام وضعیت صورت حساب ا لکترونیکی ، خطاها وهشدارهای آن تا سقف (50 خطا و هشدار ) نمایش داده میشود واولویت با خطاها میباشدودر صورتی که تعداد خطاها وهشدارهای صورتحساب بیشتر از 50 مورد باشد ؛ خطایی با کد00000و پیغام”تعداد پیامهای خطا/هشداربیشتر از50مورد است و امکان نمایش بیشتر ازاین تعداد وجود ندارد”در کنار50خطا/هشداراول نمایش داده میشود .
لازم به ذکر است که جزییات بیشتر در سند”کد خطاهای سامانه مودیان”در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور ه نشانیintamedia.irدر بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، گزینه آیین نامه ها و دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهره برداری میباشد .
10-10) پیام”مقدار فیلد تاریخ و زمان صدور صورتحساب از لحاظ قواعد محاسباتی و منطقی معتبر نیست به چه معنی است ؟
این خطا زمانی صادر میشود که فیلدتاریخ و زمان صدور صورتحساب فیلد(indatim)با مقداری نامعتبر پر شود . مثال تاریخ یا زمان صدور صورتحساب خارج از مهلت مجاز ارسال صورت حساب بوده ، یا از زمان سرور (زمان حال) جلوتر باشدویا در صورتحساب ارجاعی قبل از تاریخ و زمان صورتحساب مرجع باشد .
11-10) پیام”فیلد نرخ مالیات بر ارزش افزوده با اطلاعات سامانه منطبق نیست”به چه معنی است ؟
این خطا زمانی صادر میشودکه در مقدار فیلدنرخ مالیات بر ارزش افزوده اشتباه صورت گرفته باشد و با نرخ درج شده درسایت stuffid.tax.gov.ir منطبق نباشد . (به غیر از الگوی صادرات وغیر مشمولین مالیات بر ارزش افزوده )
12-10) پیام”مقدار فیلد شماره مالیاتی صورتحساب مرجع با اطلاعات سامانه منطبق نیست”به چه معنی است ؟
این کد خطاممکن است در یکی از موارد زیر صادر شود :
✓شماره مالیاتی صورتحساب مرجع معتبر نباشد .
✓صورتحساب اصلی در سامانه مودیان ثبت نشده باشد . مثال در وضعیتin-progressو یا خطا بوده و با همان شماره مالیاتی صورتحساب مرجع (صورتحساب ارجاعی) صادر نماید .
11 – کارپوشه :
11-1) منظور از کاربر فرعی درکارپوشه مودیان چیست ؟
مؤدیان حقوقی ( مدیرعامل/مدیر تصفیه ) ومؤدیان حقیقی ( انفرادی،نماینده اصلی پرونده های مشارکتی ) میتوانند افرادی را در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امورمالیاتی کشوربه آدرسmy.tax.gov.irبا کدملی خود ثبت نام نمایندوبه عنوان کاربر فرعی برای ورود به کارپوشه مربوطه تعریف وبه آنهانقش اختصاص دهند . کاربر فرعی با ورود به کارپوشه میتواند لیست پرونده/پرونده های مالیاتی تخصیص داده شده به خود را مشاهده و با
انتخاب هر پرونده وارد کارپوشه آن شده و بر اساس سطح دسترسی تعریف شده اقدامات لازم انجام دهد . در این خصوص لازم است که با اصطلاحات زیر در کارپوشه آشنا شوید :
ایجاد کاربر فرعی : در بخش”پرونده مالیاتی”قسمت”نقش ها” ؛ با زدن دکمه”افزودن کاربر”میتوان کاربر فرعی ایجاد کرد .
ایجاد نقش : در بخش”پرونده مالیاتی”قسمت”کاربران و نقشها”؛ با زدن دکمه”ایجاد نقش”دسترسی نقش را تعیین و به کابر فرعی تخصیص میدهیم .
جزییات آن در سند”راهنمای پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان در بخش کارپوشه و عضویت در سامانه مودیان در درگاه سازمان امور مالیاتی ”
کشور به نشانیintamedia.irدر بخش کارپوشه پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان ، گزینه آیین نامه ها ودستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهره برداری میباشد .
11-2) صدورکدام نوع از صورت حساب های الکترونیکی در کارپوشه ، نیاز به واکنش دارد ؟
در صورتی که فروشنده از صورتحساب الکترونیکی نوع اول استفاده نماید و خریدار مصرف کننده نهایی نبوده و دارای کارپوشه فعال باشد ، امکان تایید یا رد صورتحساب الکترونیکی پس از درج صورتحساب به صورت خودکار درکارپوشه خریدار ، حداکثر تا30روز وجود دارد . درصورت عدم واکنش خریدار تا موعد مقرر ، صورتحساب الکترونیکی به صورت سیستمی تایید میگردد .
11-3) آیا تایید صورتحساب الکترونیکی به صورت کلی و گروهی امکانپذیر است ؟
بله . با انتخاب یک یا چند صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه ، امکان تایید یا رد کلی و گروهی وجود دارد .
11-4) مودیان دارای پرونده که ثبت نام الکترونیکی دارند ، چگونه به کارپوشه خود وارد میشوند ؟
ورود از طریق نشانیtp.tax.gov.irیا نشانی my.tax.gov.ir؛
وارد نمودن نام کاربری و رمز عبورو انجام عملیات احراز هویت .
11-5) آیا امکان غیرفعال سازی پرونده مالیاتی درکارپوشه وجود دارد ؟
امکان غیر فعال سازی پرونده مالیاتی برای مودیان ، به صورت سیستمی از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک
سازمان امور مالیاتی کشور به نشانیmy.tax.gov.irدربخش”پرونده های درآمد”و با انتخاب گزینه
“جزییات”ایجاد گردیده است . لذا مودیان درصورت عدم فعالیت میتوانند از طریق آدرس مذکور غیرفعال سازی پرونده مربوطه را انجام دهند .
11-6) چند وضعیت برای صورتح سابها در کارپوشه وجود داد؟
بطور کلی صورتحساب های خرید دارای وضعیت های زیر میباشند .
در انتظار واکنش : در صورتی که مؤدی به صورتحساب واکنش نشان نداده باشد و30روز از زمان درج صورت حساب در کارپوشه نگذشته باشد .
تایید شده : در صورتی که مؤدی صورتحساب را تایید کرده باشد .
رد شده : در صورتی که مؤدی صورتحساب را در فرجه زمانی قانونی رد کرده باشد .
تایید سیستمی : در صورتی که مؤدی به صورتحساب واکنش نشان نداده باشد پس از گذشت30روز از زمان درج صورتحساب در کارپوشه ، صورتحساب تایید سیستمی میگردد .
عدم نیاز به واکنش : صورت حساب هایی که برای مصرف کننده نهایی صادر می شود . ( نوع2و نوع3 )
عدم امکان واکنش : صورت حساب هایی که در زمان صدور ، وضعیت کارپوشه خریدار آنها غیرمجاز ( موقت یا دائم ) باشد و30روز از تاریخ صدور آنها گذشته باشد .
ابطال شده : در صورت صدور صورت حساب الکترونیکی ارجاعی ، مرجع همان صورتحساب ابطال شده تلفی میگردد .
11-7)در چه صورت کارپوشه در وضعیت ( غیر مجاز موقت ) قرار میگیردو شناسه حافظه مالیاتی غیرفعال میشود ؟
با ثبت درخواست ویرایش در سامانه ثبت نام الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور توسط مؤدی ، پرونده مالیاتی مؤدی از مرحله نهایی وتایید شده (گام4) خارج و وارد مرحله ویرایش و عدم تایید اطلاعات (گام3) شده در نتیجه کارپوشه مؤدی تغییر وضعیت داده و از فعال به غیر مجاز موقت تغییر مینماید . همچنین تمامی شناسه یکتاهای حافظه مالیاتی غیرفعال و امکان دریافت و بارگذاری صورتحساب فروش در سامانه مؤدیان برای کارپوشه آن پرونده وجود نخواهد داشت .
11-8) فعال سازی مجدد کارپوشه و شناسه یکتای حافظه مالیاتی چگونه است ؟
با تکمیل و تأییدنهایی اطلاعات ویرایش شده درسامانه ثبت نام الکترونیکی ، پرونده مالیاتی مربوطه در کارپوشه سامانه مؤدیان فعال شده و مؤدی میتواند با ورود به کارپوشه مجددا ً شناسه یکتای حافظه مالیاتی درخواست و دریافت نماید . لازم به ذکر است با درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مؤدی ، شناسه حافظه مالیاتی غیر فعال قبلی مجددا ً فعال خواهد شد .
11-9) با رد صورتحساب الکترونیکی توسط خریدار ، وضعیت صورتحساب فروشنده چگونه خواهد بود ؟
با رد صورتحساب الکترونیکی توسط خریدار ، صورتحساب برای فروشنده باطل شده محسوب نمیشود و فروشنده میتواند در صورت نیاز با شماره مالیاتی صورتحساب مرجع (صورتحساب رد شده) ، صورتحساب ارجاعی (صورتحساب اصلاحی / ابطالی و یا برگشت از فروش) صادر نماید .
11-10) دکمه نمایش ستونها در بخش صورتحساب خرید /فروش به چه منظوری تعبیه شده است ؟
جهت”سفارشی سازی”ستونهای مورد نیاز در نمایش صورتحساب میباشد .
11-11) آیا امکان دریافت صورتحساب ها در قالب فایل اکسل وجود دارد ؟
بله ، از طریق گزینه”دریافت صورتحساب ها”امکان دریافت صورتحساب ها در قالب فایل اکسل وجود دارد .
11-12) امکان دریافت صورت حساب ها در قالب فایلpdfو فرمت صورتحساب جهت دریافت و چاپ دوم وجود دارد ؟
بله ، در جزئیات صورتحساب با کلیک بر روی آیکونPDF ، صورتحساب الکترونیکی به صورت قابل PDF دریافت و چاپ میباشد .
11-13) چند روش برای جستجوی صورتحساب الکترونیکی وجود دارد ؟
با سه روش میتوان صورتحساب الکترونیکی را جستجو کرد :
جستجوی عادی : اطلاعات صورت حساب های خرید بر اساس نقش مؤدی و یا الگوی صورتحساب قابل جستجو می باشد .
جستجوی پیشرفته : با انتخاب نقش مودی و الگوی صورتحساب آیتم های مختلفی از قبیل شماره مالیاتی ، کد شعبه ، شماره اقتصادی فروشنده وغیره جهت جستجو اطلاعات صورت حسابه ای خرید دراختیار کاربر قرار میگیرد . همچنین در هر جستجو امکان فیلتر کردن صورت حسابهای خرید نیازمند اقدام ، با انتخاب گزینه”فقط موارد نیازمند اقدام”نمایش داده میشوند .
اقدام سریع : مودی میتواند با استفاده از شماره مالیاتی ، صورتحساب مورد نظر خود رادر بخش”مدیریت صورتحساب جستجو نماید .
11-14) چگونه صورتحساب مرجع یک صورتحساب را مشاهده نماییم؟
در جزئیات صورتحساب با کلیک بر روی دکمه”صورتحساب مرجع”میتوان صورتحساب مرجع را مشاهده نمود .
11-15) چگونه صورتحساب ارجاعی یک صورتحساب را مشاهده نماییم ؟
در صورت مشاهده جزئیات صورتحساب مرجع و انتخاب گزینه”صورتحساب ارجاعی”امکان مشاهده صورت حساب های ارجاعی برای آن صورتحساب مرجع وجود دارد .
11-16) آیا امکان انتقال صورتحساب الکترونیکی بین شعبات یک پرونده وجود دارد ؟
بله . در”فهرست صورت حساب ها”و یا در”جزئیات صورتحساب”با کلیک بر روی گزینه انتقال صورتحساب ،شعبات پرونده نمایش داده میشود و با انتخاب شعبه مورد نظر صورتحساب به شعبه مورد نظر انتقال مییابد .
11-17) آیا امکان انتقال صورتحساب های خرید به شعبه توسط خریدار وجود دارد ؟
بله . در بخش”جزئیات صورتحساب”با انتخاب گزینه”انتقال”، امکان انتقال صورتحساب به شعبه دیگر مربوط به آن پرونده وجود دارد . پس از انتخاب
گزینه انتقال ، شعبات مربوط به آن پرونده در فرم”جهت انتخاب و انتقال”صورتحساب به آن شعبه نمایش داده میشود. مودی میتواند شعبه مورد نظر را انتخاب وتایید نماید تا صورتحساب به شعبه مورد نظر منتقل شود و با فیلتر شناسه شعبه امکان مشاهده و دریافت گزارش صورت حساب های شعبه تعیین شده امکان پذیر است .
11-18) گزینه”نمایش صورتحساب صحیح”در کارپوشه نمایانگر چیست ؟
با کلیک بر روی این گزینه ، اطلاعات صحیح صورتحساب نمایش داده میشود . محاسبات در سامانه مؤدیان بر اساس اطلاعات اصلاح شده محاسبه میگردد ..
11-19) گزینه”عملیات حق العمل کاری”درکارپوشه نمایانگر چیست ؟
برای انتقال صورتحساب الکترونیکی ثبت شده در سامانه مودیان برای آمر (خرید و یا فروش) ، در بخش جزئیات صورتحساب قسمت اقلام کالا ، قلم کالاهای حق العمل کاری را انتخاب و بر روی گزینه عملیات حقالعمل کاری کلیک میکنیم ، شماره قراردادهای حق العملکاری ثبت و نمایش داده شده را انتخاب نموده و گزینه تائید را انتخاب مینماییم . پس از پایان مراحل گفته شده یک صورتحساب مجازی برای آمر ایجاد و ارسال میگردد و در
اطلاعات صورتحساب نقش مودی از ( عادی به حق العمل کاری ) تغییر میکند . لازم به ذکر است به منظور حق العمل کاری خرید ضروری است که خریدار قبل از انجام عملیات حق العمل کاری نسبت به تایید صورتحساب الکترونیکی اقدام نماید .
11-20) گزینه”ثبت اطلاعیه پرداخت نسیه”در کارپوشه نمایانگر چیست ؟
مودی ( خریدار ) برای ثبت پرداختهای انجام شده در خصوص صورت حسابهای الکترونیکی نوع اول که روش تسویه آن ( نسیه و یا نقد/نسیه ) باشد ، میتواند در جزئیات صورتحساب در قسمت جدول پرداخت بر روی گزینه “ثبت اطلاعیه پرداخت نسیه”کلیک نموده و اطلاعات پرداختهای انجام شده را ثبت نماید . پس از ثبت اطلاعات پرداخت توسط خریدار ، اطلاعات پرداخت خرید برای فروشنده جهت اقدام لازم ( تایید و یا رد ) نمایش داده میشود .
با تایید اطلاعات پرداخت توسط فروشنده وضعیت اطلاعات پرداخت نسیه توسط خریدار در جزئیات صورتحساب”تایید شده”نمایش داده میشود . همچنین در صورتیکه اطلاعیه پرداخت ثبت شده در وضعیت «در انتظار واکنش»، «رد» و یا «عدم امکان واکنش» باشد ، خریدار میتواند نسبت به «ابطال» اطلاعیه پرداخت اقدام نماید .
11-21) گزینه”ثبت پرداخت جدید”در کارپوشه نمایانگر چیست ؟
مودی ( فروشنده ) برای ثبت پرداختهای انجام شده در خصوص صورت حسابهای الکترونیکی نوع اول که روش تسویه آن ( نسیه و یا نقد/نسیه) باشد ، میتواند در جزئیات صورتحساب در قسمت جدول پرداخت بر روی گزینه”ثبت پرداخت جدید”کلیک نموده و اطلاعات پرداختهای انجام شده را ثبت نماید . پس از ثبت پرداخت توسط فروشنده اطلاعات پرداخت برای خریدار جهت اقدام لازم ( تایید و یا رد ) نمایش داده میشود . همچنین در
صورتیکه پرداخت ثبت شده در وضعیت «در انتظار واکنش»، «رد» و یا «عدم امکان واکنش» باشد ، فروشنده میتواند نسبت به «ابطال» پرداخت اقدام نماید .
11-22) آیکون نارنجی در فهرست صورت حسابهای خرید/فروش در ستون جزئیات بیانگر چه چیزی است ؟
بیانگر اقداماتی است که هر یک از طرفین معامله انجام میدهند و نیازمند واکنش طرف دوم صورتحساب میباشد .
این اقدامات عبارتند از : ثبت پرداخت ، ثبت اطلاعیه پرداخت و انتقال حق العمل کاری .
11-23) در صورت تایید سیستمی صورتحساب الکترونیکی آیا اعتبار مالیاتی برای خریدار لحاظ میگردد ؟
بله . در صورت استفاده از صورتحساب الکترونیکی نوع اول با الگوی مربوطه و تاییدصورتحساب الکترونیکی در کارپوشه ظرف مهلت مقرر30روزه و یا تایید سیستمی ، با رعایت سقف حدمجاز فروش فروشنده در هنگام صدور صورتحساب و نسبت به میزان مبلغ پرداختی ثبت شده در کارپوشه ، اعتبار مالیاتی برای خریدار لحاظ میگردد .
11-24) آیا بعد از تایید سیستمی درکارپوشه ، خریدار امکان رد صورتحساب را دارد ؟
خیر . در صورت ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان و در صورت عدم واکنش در مهلت مقرر سی روزه، صورتحساب تایید سیستمی شده و در این صورت امکان رد صورتحساب توسط خریدار وجود ندارد . لیکن خریدار می تواند درصورت نیاز از فروشنده درخواست نماید تا نسبت به اصلاح
یا ابطال صورتحساب الکترونیکی اقدام نماید .
25-11) چرا پس از صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان ، صورتحساب درکارپوشه فروشنده و خریدار قابل رویت نیست ؟ دلیل عدم بارگذاری صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان چیست ؟
گرفتن کدمرجع یابه طوردقیقreference numberدلیل بر صحیح بودن صورتحساب الکترونیکی ودرج آن درکارپوشه برای فروشنده وخریدارنیست . مودی پساز صدورصورتحساب الکترونیکی و ثبت درسامانه مودیان میبایستreference numberو یاuidصورتحساب الکترونیکی ارسالی را استعلام مبگیرد . پاسخ استعلام میتوانددارای سه وضعیت (success/failed) ویا ( in-progress) باشد .
✓Successبه معنای درج صورتحساب الکترونیکی درکارپوشه است .
✓in-progressبه معنای اینکه صورتحساب الکترونیکی در صف پردازش واعتبارسنجی و ذخیره سازی بوده و به زودی پردازش خواهد شد .
صورتحساب دارای وضعیتfailedیعنی قواعد مربوط به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی رارعایت نکرده است . درصورتfailedشدن صورتحساب درفیلدdataپاسخ استعلا م ، شرح خطاهابازگردانده میشود . در این صورت مودی میبایست پس از رفع خطاهای موجود ، مجددا نسبت به ثبت صورتحساب الکترونیکی درسامانه مودیان اقدام نماید .
11-26) راه حل برخورد با صورتحساب الکترونیکی تکراری در کارپوشه چیست ؟
برخی از صورت حسابهایی که برای ثبت به سامانه مودیان ارسال شده ، به دلایل مختلف دروضعیت in-progress قرار می گیرد و مودیان شرکت
معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی در این وضعیت مجددا نسبت به ثبت صورتحساب الکترونیکی مذکور با شماره منحصر به فردمالیاتی جدید در سامانه مودیان اقدام مینمایند .
با عنایت به اینکه شماره منحصر به فرد مالیاتی درج شده دراین صورت حسابها متفاوت میباشد ؛ لذا از نظر سامانه مودیان صورتحساب جدید بوده و در کارپوشه درج میگردد . در صورت بروز چنین حالتی صادرکننده صورتحساب می بایست جهت حذف صورت حسابهای تکراری نسبت به صدور
صورتحساب الکترونیکی ابطالی اقدام نماید .
27-11) آیا امکان مشاهده ی خطای عبور از حد مجاز فروش ( فروشنده ) درکارپوشه خریدارانی که جزء فراخوانهای مالیات بر ارزش افزوده نیستند، وجود دارد؟
خیر . خطای عدول ازحدمجازفروش (ماده6) برای خریدارانی است که بابت تاییدصورتحساب الکترونیکی و پرداخت مالیات برارزش افزوده اعتباردریافت میکنند ؛ لذاخریدارانی که جزء فراخوان مالیات برارزش افزوده نیستندوازاین بابت اعتباری هم دریافت نمیکنند ؛ این خطادرکارپوشه مودیان نمایش داده نمیشود .
28-11) آیا در کارپوشه امکان تعیین نقش برای کاربر فرعی وجود دارد ؟
بله . در منوی مدیریت کاربران و در بخش کاربران ، امکان تعریف کاربر فرعی وجود دارد . امکان تعریف نقش برای کاربر فرعی با جزییات بیشتردر سامانه مودیان میسر شده است و درتعریف نقش ، در بخشهایی از سامانه مودیان که امکان انجام واکنش وجود دارد (مانند ثبت/تایید/رد و …) ، تعریف دسترسی هایی به تفکیک مدیریت و مشاهده و یا فقط مشاهده امکانپذیر است .
نکته 1: در خصوص بحث تخصیص دسترسی های صورت حسابها به کاربران ، علاوه بر تخصیص دسترسی ها ، باید دسترسی شعبه مورد نظر نیز به کاربر داده شود ؛ تا کاربر فرعی بتواند صورتحسابهای همان شعبه را مشاهده و یامدیریت نماید .
نکته 2: در هنگام حذف نقش ، با حذف نقشهای تعریف شده ، همه کاربران مشمول این نقش ، از داشتن این دسترسی محروم خواهند شد .
29-11) جهت ایجاد شعبه درکارپوشه چه اقدامی باید صورت گیرد ؟
جهت ایجاد شعبه در کارپوشه می بایست مراحل زیر صورت پذیرد :
گام اول ورود به”درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان مالیاتی(my.tax.gov.ir)”
گام دوم ورودبه”فهرست پرونده های مالیاتی”
گام سوم ورود به”پرونده های عملکرد و ارزش افزوده
گام چهارم ورود به”جزئیات پرونده”
گام پنجم ورود به”بروز رسانی و تکمیل ثبت نام”
گام ششم ورود به”ویرایش اطلاعات ثبت نام”
گام هفتم ورود به منوی”شعب /انبار/کارگاه”
پس از ایجاد شعبه به صورت سیستمی ، شعبه ایجاد شده در کارپوشه مودی در سامانه مودیان قابل رؤیت و بهره برداری می باشد .
30-11) آیا امکان دریافت فایل خروجی از صورت حسابها وجود دارد ؟
در منوی مدیریت صورتحساب و در بخش فایلهای خروجی ، امکان دریافت فایل خروجی از صورت حسابهای مودی با فیلترهایی مشابه فهرست
صورت حسابها وجود دارد . در این بخش امکان دریافت فایل خروجی به تفکیک صورت حسابهای فروش داخلی ، خرید داخلی ، فروش صادراتی و اعلامیه وارداتی وجود دارد . بعد از دریافت فایل و با بروزرسانی صفحه ، امکان دانلود فایل خروجی با وضعیت”موفق”وجود خواهد داشت . درصورتیکه
مودی5درخواست فایل خروجی در کارتابل خود داشته باشد و اقدام به دریافت فایل جدید کند ، قدیمی ترین درخواست توسظ سامانه حذف خواهد شد .
31-11) آیا امکان ثبت قبوض خدماتی وجود دارد ؟
بله . در قسمت”پرونده مالیاتی”بخش”قبوض”امکان ثبت قبوض خدماتی باشناسه قبض وجود دارد .
پایان قسمت دوم سوالات متداول درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی